In memoriam : Fred Stamkot - Unitas

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

In memoriam : Fred Stamkot

In memoriam : Fred Stamkot

28 maart 2023 9:30


Het bestuur heeft bericht ontvangen van het overlijden op 27 maart 2023
op de leeftijd van 76 jaar van ons Lid van Verdienste en oud-voorzitter de heer

Fred Stamkot


Fred is in 1959 lid geworden van Unitas en speelde al op 17 jarige leeftijd in Unitas 1. Op 20 september 1964 maakte hij zijn competitiedebuut voor Unitas in de met 3-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen DCV. Uiteindelijk zou Fred tussen 1964 en 1978 maar liefst 256 competitiewedstrijden voor Unitas spelen. In 1971 werd het kampioenschap met Unitas 1 in en tegen Alblasserdam behaald. In 1974 werd Unitas, met Fred als doelman, Hoofdklasser.


In 1978 komt Fred in het bestuur en in 1980 wordt hij, de op één na jongste, voorzitter in de roemrijke geschiedenis van Unitas. Zijn lange sportieve loopbaan als keeper van het eerste elftal van Unitas had hij gecombineerd met functies als lid van de spelersraad en lid van de clubbladcommissie. Na zijn voetbalcarrière werd Fred dus al snel bestuurslid en een paar jaar later voorzitter van Unitas. 
 
Fred kwam aan het roer in een moeilijke tijd: de clubuitgaven stegen fiks, terwijl de inkomsten juist terugliepen. Op sportief gebied draaide Unitas goed mee in de Hoofdklasse. Het Merwedebrugtoernooi en het Gorcum-toernooi waren andere sportieve evenementen die voorzitter Fred Stamkot als ex-speler erg aanspraken. Hoe moeizaam Unitas financieel ook draaide, het clubleven bloeide: de verjaardagen van de club met de toespraken voor de jubilarissen, de recepties op nieuwjaarsdag het waren feesten waar Fred met genoegen op terugkeek. Er hing de rood-witte sfeer die Unitas zo bijzonder maakt. In 1984 beëindigde Fred zijn voorzitterschap van Unitas. Later was hij nog voorzitter van de jeugdplancommissie en eindredacteur van de jubileumboeken die bij het 90- en 100-jarig bestaan van Unitas werden gepresenteerd. 
 
In 2008 was Fred mede initiatiefnemer van de reünie ter gelegenheid van het 110 jarig bestaan en in 2018 kwam mede van zijn hand ook de jubileum-dvd uit. Ook voor het boek ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan, wat nog uitgebracht moet worden, heeft Fred de teksten geschreven en voerde hij de eindredactie.
Fred interviewde ook vele Unitassers voor “De Unitasser”. Hij gaf daarin een kijkje achter de persoon. Dit leverde mooie en interessante verhalen op.

Voor al zijn verdiensten is Fred in 1998 benoemd tot Lid van Verdienste.
In 2019 mocht Fred de jubileumspeld voor zijn 60 jarige lidmaatschap ontvangen. 
In Fred Stamkot is Unitas een trotse, Unitasser in hart en nieren verloren.

 
Namens de G.V.V. Unitas betuigen wij onze oprechte deelneming aan de naaste familie en vrienden en wensen hen veel sterkte toe bij het verwerken van het persoonlijk verlies.
 
Bestuur G.V.V. Unitas

Fred_Stamkot_1_van_1.jpeg


Rouwkaart in PDF openen
rouwkaarrt-fred-stamkot.jpg

Bron: Bestuur GVV Unitas
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!