Team JO9-1: Mooi voetbal is geen garantie voor 3 punten, maar is dat wel het belangrijkste……

Bryan van der Wiel (afstandschot)

Onder 9 zaterdag, JO9-1, 1e klasse 08

17 september 2016 11:00

Mark Coenraads

Op een zonovergoten sportcomplex in Dalem werd de eerste competitiewedstrijd van het seizoen gespeeld. De Gorcumse Jonge Spartanen JO9-1 is dus de eerste tegenstander in de competitie, direct een streekderby! Daarbij komt nog dat er over en weer vriendjes van elkaar spelen, waardoor de spanning nog merkbaarder is. Gastheer GJS, uiteraard bekend met de beladenheid van deze derby, liet niets aan het toeval over en schoof de JO9-coordinator Mark Coenraads naar voren als scheidsrechter. Het zorgde voor een uitmuntende arbitrale begeleiding en ook voor weinig aanmerkingen vanaf de zijlijn, iets met natuurlijk overwicht waarschijnlijk.

1e helft
Start van de wedstrijd om 11.00 uur, niemand die dus het excuus kan aandragen dat hij nog niet wakker is, en iedereen heeft er zin in. Vandaag is het de beurt aan Sepp op de goal. Unitas trapt af en zet de druk er gelijk op bij de roodhemden, Bryan ziet zelfs in de eerste minuut al kans om het GJS doel te bestoken met zijn kenmerkende trap, net mis helaas. De lol spat er bij beide teams vanaf, geweldig om te zien. In het jeugdige enthousiasme wordt er door onze jongens met zijn alle aangevallen en er worden dan ook hele mooie acties gemaakt. GJS is echter wel zo sluw om een beetje te gokken en een mannetje of twee voorin te laten, die er in snelle counters gevaarlijk uitkomen. In de eerste 10 minuten worden er een aantal van deze hachelijke momenten onschadelijk gemaakt. Olaf sprint zich een aantal keer suf om de bal nog net van de voeten van de tegenstander af te lopen en Sepp pakt een paar goede ballen. Bryan, met een schot voorlangs en Sil, met een sliding net naast, komen het dichtst bij de openingstreffer voor Unitas. Het is echter GJS die de score opent. De eerste corner kon nog worden gered, maar de tweede corner was Unitas te machtig, 1-0 voor GJS. Deze tegengoal zorgde voor een rouwmomentje bij onze roodbroeken, want binnen een minuut was het ook 2-0 door slecht uitverdedigen a la Kevin Strootman. Gelukkig rechtte Unitas de rug weer en werd er vervolgens weer goed gevoetbald. Hoewel ondergetekende zeker niet objectief is, zal het publiek het ermee eens zijn dat Unitas het mooiste voetbal laat zien, maar zichzelf niet beloond met doelpunten. De kansen stapelen zich op, Sem zet voor op Milan, maar die mist net. Sil maakt een paar schitterende acties, maar kan de eindpass nog niet helemaal vinden. Maar dan komt er een attente dieptepass van Mirac, precies op maat voor de weggeglipte Milan, die de mooie pass zeer kundig opwaardeert naar de terecht aansluitingstreffer! De 2-1 wordt op Ronaldo-achtige wijze gevierd door Milan. Vlak voor rust dan nog bijna de gelijkmaker, na wederom een mooie actie van Sil is het Mirac die net mist. We gaan rusten…..

2e helft
GJS trapt af en begint furieus aan de 2e helft. Waar de roodbroeken GJS de eerste helft nog op techniek ‘de baas’ konden zijn, is het nu GJS dat laat zien dat ze wat groter en sterker zijn. GJS zet Unitas flink onder druk en is op zoek naar de 3-1. Doordat Unitas wat meer bewust is van de aanvallers van GJS bleef deze goal nog even uit. Joost, Olaf en Bryan weten menig aanval te pareren door goed in te grijpen. Alleen Mirac komt na een goede solo nog in kansrijke positie voor het goal, maar door deze krachtsinspanning was er geen kracht meer voor een vlammend schot. Het venijn zat hem vandaag in de laatste 10 minuten van de wedstrijd. In de 10e minuut was de 3-1 van GJS een herhaling van de 1e goal van vandaag. Weer mocht GJS twee corners achter elkaar nemen en wederom was de tweede te machtig voor Unitas. Een minuut later was het zelfs 4-1 door een goede overname van GJS op het middenveld. Dan komt de 11e minuut, en dan …. dan komt het moment van de dag! Een moment die doet lijken op de periode dat Hakim Ziyech nog de sterren van de hemel speelde bij FC Twente. Bryan weet zich na een mooie actie vanuit een bijna onmogelijke positie alle frustraties van zich af te knallen. Hij neemt, vanaf ca 15 meter vanaf de rechterkant, de bal ongenadig hard op zijn pantoffel. De bal verdwijnt diagonaal, kogelhard in de verre bovenhoek, zonder dat de keeper ook maar een kans heeft om handelend op te treden. Publiek klapt de handen blauw, GJSser of Unitasser, alle voetballiefhebbers herkennen zo’n moment! 4-2. De ‘bal(l)ende’ GJSsers hebben er wel gewoon maling aan, want ze schieten vlak na dit moment de 5-2 op het scorebord. GJS blijft de tweede helft controleren. Een corner en vrije trap in de 16e minuut en een briljante bijna-goal van Mirac na aangeven van Sil, zijn de laatste wapenfeiten van Unitas in deze wedstrijd. GJS maakt vlak voor het eindsignaal nog de 6-2, maar die is slechts voor de statistieken.

Unitas verliest de eerste competitiewedstrijd van het seizoen, complimenten en felicitaties aan de GJSsers. GJS is, hoewel wat geflatteerd, Unitas vandaag de baas qua resultaat. De complimenten voor het voetbal en de mooie acties nemen onze sterren wel mee naar huis. Al met al een mooie en vriendschappelijke pot voetbal, die harmonieus wordt afgesloten met het gezamenlijk ijsjes eten op het veld. Ahmet, de vader van Mirac, was hiermee voor velen de held van de dag en sloot deze zonnige wedstrijd op mooie wijze af!

Volgende week proberen we het thuis tegen Sleeuwijk weer, aanvang 08.30 uur op Sportpark Molenvliet, u bent weer van harte welkom!